WINTERTRAINING TIP 2

WINTERTRAINING TIP 1

De dagen worden korter en de herfst staat voor de deur.
Voor sommige ruiters is het in de donkere koude maanden wat moeilijker om gemotiveerd te blijven als ze vaker aangewezen zijn op alleen de binnenbaan en voor anderen kan het wel eens lastig zijn om uitgebreid te rijden als ze alleen een buitenbaan tot hun beschikking hebben.
Daarom hebben wij een paar leuke tips op een rijtje gezet:
(kijk voor nog meer leuke tips op onze facebook pagina)

WINTERTRAININGTIPS

WINTERTRAINING
TIP 3

TIP 2 - Schouderbinnenwaarts-hoeken met Voltes" -oefening

WINTERTRAINING TIP 2

Deze oefening heeft een uitstekend resultaat op het rechtrichten, balanceren en flexibel maken van je paard.
Het is vooral geschikt voor stappen en draven. De schouderbinnenwaarts maakt de heupen van het paard flexibeler, de wendingen en de voltes maken de schouders soepel, en de verandering van de wending mobiliseert de wervelkolom.

De vele buig- en richtingsveranderingen verbeteren de zijdelingse balans van het paard en stellen de ruiter in staat om beide achterbenen meer onder het lichaam te brengen. De combinatie van de schouderbinnenwaarts en de 90 graden wendingen en voltes helpt ook om het gewicht van de voorhand terug naar de achterhand te verplaatsen.

De voltes zijn goede plekken om te vragen om een galoppase.

Dit patroon kan ook worden gebruikt om appuyementen voor te bereiden!

Bron: Ritter dressage

TIP 1 - VIERKANTE VOLTE

WINTERTRAINING TIP 1

Galopovergangen
Een van de favoriete oefeningen van Greenwood is het rijden van overgangen in de galop op een diamantvormige volte. Voordat je echt groter kunt gaan in de galop, moet je je paard ook goed bij elkaar kunnen houden. Met een diamantvormige volte help je je paard meer gewicht te dragen met zijn achterhand en daarmee zijn middengalop te verbeteren.

Stappenplan
Rijd linksom in de baan in arbeidsgalop.
Wanneer je bij de A bent wend je schuin af naar de lange zijde, naar het punt waarop je normaal gesproken op een grote volte ook de hoefslag raakt en daar rijd je recht op af.

Op het raakpunt op de hoefslag probeer je een hoek van 90 graden te maken, waarbij je je paard iets meer verzameld moet laten gaan.
Rijd hem dan voorwaarts richting de X, waar je opnieuw een vierkante hoek probeert te rijden.
Rijd daarna richting de hoefslag om ook daar weer een vierkante hoek te rijden om vervolgens naar de A te rijden en dan de oefening nog een keer te rijden of eerst weer een stuk langs de hoefslag te galopperen.

Afwisseling
Bij het rijden van een diamantvormige volte waarbij je de hoeken iets verzameld rijdt en de stukje rechtuit iets groter vraagt, wissel je steeds af tussen weg en weer terug rijden. Daarmee maak je je paard alert op de hulp, sterker op het achterbeen en leer je hem naar voren reageren. Let goed op dat je na elke hoek iets nageeft met je hand, zodat je paard ook echt je hand achterna kan. Het ritme moet hetzelfde blijven, terwijl de paslengte varieert.

Troubleshooting
Greenwood gaf ook gelijk een paar tips voor wanneer er iets niet helemaal gaat zoals je vraagt. Valt je paard bijvoorbeeld in draf, rijd dan eerst even rechtuit en galoppeer opnieuw aan. Begin pas weer aan het figuur als je paard fijn naar je hand galoppeert en vergeet vooral niet om tussen de hoeken goed naar voren te blijven rijden.

Merk je juist dat je paard wel blijft galopperen, maar niet echt meer terug komt, vraag dan even een paar keer een stukje schoudervoor om hem iets meer te kunnen verzamelen en ga daarna weer verder met het figuur.

Niet te lang
De oefening is vrij intensief en je hoeft het ook geen half uur per kant te vragen van je paard. Wanneer je op allebei de handen vijf minuten bezig bent met deze oefening, dan is dan al best een workout.

Bron: Horseandrider (vertaling Dressuur.nl)

DRESSUURPROEVEN.NL

TIP 2 - Wijken op een gebroken lijn

WINTERTRAINING TIP 3

Wijken op een gebroken lijn

Deze oefening is geweldig voor het verbeteren van de balans en de souplesse van je paard, terwijl je je vermogen om je evenwicht te bewaren en je hulpen te coördineren, test.

Hoe te rijden
1. Je kunt dit in draf of galop rijden, maar begin in draf tot jij en je paard het onder de knie hebben.
Als je paard het moeilijk vind kan je het eerst in stap oefenen.
2. De oefening begint als je de korte zijde van de baan wendt. Wijk vanuit de hoek richting X.
3. Nadat je (bijna) X hebt bereikt, wijzig je de buiging en wijk je naar de volgende hoek. Zorg dat je dit aan beide kanten van de bak en aan beide teugels oefent.
4. Tel, terwijl je wijkt, het ritme, zodat je gefocust blijft, 'Eén-twee-drie' tot X, 'Eén-twee-drie' tot de volgende hoek.

Tip!
Met wijken wordt je paard een beetje gebogen van de rijrichting en beweegt het vooruit en zijwaarts.