Bekijk het cursus aanbod!

Nieuw: Eerste Hulp bij Paardrijden

PUUR Apis 100ml /Allergie

0 Beoordelingen
PUUR Apis 100ml /Allergie
25,95 incl. btw
15,57 *
Prijs per 100 ml
Beperkt op voorraad
Verzendkosten NL
(overige landen ander tarief)
€ 6,95
Levertijd 2-3 werkdagen
Heb je een vraag over dit product?

Stel je vraag via:

Neem contact op

Productomschrijving

Inwendige verzorging en verzachting van de huid bij insectenbeten.

Staart- en maneneczeem Paarden met staart- en maneneczeem (SME) hebben met name in het voorjaar en de zomer last van jeuk. Dit wordt veroorzaakt doordat deze paarden allergisch zijn voor zeer kleine mugjes ook wel knutten of Culicoides genoemd. Vooral de staart en manen jeuken maar ook soms onder de buik en op het hoofd kan het paard veel jeuk hebben. De ernst van de aandoening varieert; sommige paarden schuren tot bloedens toe en andere paarden zijn een beetje kriebelig. SME kan lastig te behandelen zijn. De meeste middelen bestrijden de symptomen en één medicijn bestaat er niet tegen. Kies voor producten die desensibiliseren en het lichaam weerbaar maakt.

Protocol Staart- en maneneczeem is een jeukende aandoening bij paarden. De paarden hebben, zoals de naam al zegt voornamelijk jeuk aan de staart en manen, maar het kan ook op andere plaatsen voorkomen, zoals onder de buik en op het hoofd. De jeuk wordt veroorzaakt door steken van de Cullicoïdes mugjes die vanaf april/mei in bos- en waterrijke gebieden voorkomen. Paarden met staart- en maneneczeem zijn allergisch voor het speeksel van dit mugje, waardoor ze na een steek erg veel jeuk krijgen.

Timing Bij de aanpak van staart- en maneneczeem geldt eigenlijk hetzelfde als bij héél veel klachten: voorkomen is beter dan genezen en de behandeling kan beter te vroeg dan te laat worden ingezet. Het is raadzaam al in februari/maart te beginnen met het voorkomen én bestrijden van de symptomen van staart- en maneneczeem. Door tijdig te beginnen met de behandeling, worden de symptomen aanzienlijk verminderd.

Volgorde Het is verstandig om vroeg in het voorjaar te beginnen met een drainagekuur, zodat alle opgehoopte afvalstoffen, die het immuunsysteem belasten, uitgescheiden worden. Deze kuur van ongeveer een maand kan in ernstige gevallen twee tot drie maanden worden gegeven maar dient in ieder geval te worden herhaald aan het begin van de herfst.

Daarnaast kan er in maart gestart worden met het geven van verdunde extracten van Haver (Avena sativa), Heermoes (Equisetum arvense), Moerasrozemarijn (Ledum palustre), Valkruid (Arnica montana) en Zwarte bes (Ribes nigrum). Door het paard hiervan steeds een kleine hoeveelheid te geven kan het lichaam beter met de muggensteken omgaan en zal de overdreven sterke afweerreactie verminderen. De bestanddelen werken desensibiliserend en anti-allergisch. Combineer deze bestanddelen met verdunde extracten van Apis mellifera, goudsbloem (Calendula officinalis), grote brandnetel (Urtica dioica) en zwarte bes (Ribes nigrum) voor het beste resultaat tegen jeuk, eczeem en zwelling. Met een vroege start van de behandeling wordt in de zomer een hoop jeuk en schuren voorkomen!

De totaal-aanpak van staart- en maneneczeem
1. Zorg voor een goed functionerend immuunsysteem door te draineren.

2. Verminder de gevoeligheid voor muggen met verdunde extracten van Haver (Avena sativa), Heermoes (Equisetum arvense), Moerasrozemarijn (Ledum palustre), Valkruid (Arnica montana) en Zwarte bes (Ribes nigrum).

3. Geef verdunde extracten van Apis mellifera, goudsbloem (Calendula officinalis), grote brandnetel (Urtica dioica) en zwarte bes (Ribes nigrum) om de allergische reactie te verminderen.

4. Gebruik staart- en maneneczeem lotion preventief ter vermindering van steken en jeuk, curatief voor een sneller herstel van de huid en tegen schuren.

5. Zinkzwavel pasta kan gebruikt worden voor wondjes en eczeemplekken op de huid met een indrogend effect.

6. Zorg voor een gezonde darmflora en weerstand met pre- en probiotica.

7. Verminder ontstekingsreacties met omega-3 of geef ter ondersteuning vegetarische omega 3-6-9.

8. Pak eventueel de insulineresistentie aan met een Magnesium preparaat en Psyllium husk vezel of vraag uw dierenarts om een product bij insulineresistentie.

Draineren Stimuleer de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam door het ondersteunen van de blaas- en nierfunctie, de spijsvertering en de werking van het lymfestelsel. Viola tricolor werkt effectief bij jeukende huidaandoeningen. Daarnaast voorkomt het opslag van nieuwe afvalstoffen. Wanneer het lichaam vrij is van afvalstoffen kan het immuunsysteem beter functioneren en verminderen allergieën. Bij chronische klachten is het aan te raden regelmatig (liefst in voor- en najaar) een drainagekuur te geven.

Desensibiliseren Het dagelijks toedienen van verdunde extracten maakt de paarden beter bestand tegen de steken van muggen zodat er geen overdreven sterke afweerreactie meer volgt. De bestanddelen Haver (Avena sativa), Heermoes (Equisetum arvense), Moerasrozemarijn (Ledum palustre), Valkruid (Arnica montana) en Zwarte bes (Ribes nigrum) werken allen desensibiliserend en anti-allergisch. Dit heeft een belangrijke preventieve werking. Voor een optimaal effect is het dan ook noodzakelijk de behandeling consistent en onafgebroken uit te voeren tussen maart en november. Ervaring heeft geleerd dat gedurende het eerste jaar de symptomen veelal sterk verminderen. Dit patroon zet zich door, zodat aan het einde van het tweede seizoen de behandeling vaak kan worden beëindigd.

Waar bovenstaande ingrediënten specifiek helpen bij allergische reacties ten gevolge van beten of steken, helpen Apis mellifera, goudsbloem (Calendula officinalis), grote brandnetel (Urtica dioica) en zwarte bes (Ribes nigrum) tegen alle typen huidallergie. De Apis Mellifera gaat acute zwelling ten gevolg van ontsteking tegen. Calendula officinalis vermindert ontstekingsreacties en geneest wondjes. De overige bestanddelen pakken eczeem en jeuk aan. De combinatie van deze ingrediënten heeft in veel gevallen voor uitstekende resultaten gezorgd. 

Uitwendig SME lotion is vlieg-, mug- en knutwerend en huidherstellend. De bestanddelen Calendula, Salvia en Hypericum helpen bij huidherstel. De ingrediënten Caryophyllus aromaticus, Juglans Regia en Hypericum werken verzachtend en jeukstillend. Dé ideale 3- in 1 spray bij staart- en manen-eczeem.

Zinkzwavel Deze pasta kan worden gebruikt voor grotere huidbeschadigingen. Zink bevordert de wondgenezing. Zwavel is van belang bij het bestrijden van infecties en maakt deel uit van de weefsel herstellende aminozuren. Ook bevat de zalf Colloïdaal zilver dit werkt tegen vele soorten bacteriën, schimmels en virussen. Tevens helpt zilver het weefsel zich beter te herstellen. Grafiet helpt de droge huid zich te herstellen en wordt veel ingezet bij mok. Vitamine E helpt bij het vasthouden van de zwavelgebonden aminozuren, stabiliseert de celmembranen en heeft een ontstekingsremmende werking.

Insulineresistentie Deze aandoening wordt in verband gebracht met het ontstaan van staart- en maneneczeem. Eén van de symptomen is vetophoping rond de staart en manen. In dit vetweefsel bevinden zich namelijk vele stoffen die ontstekingsbevorderend werken. Wanneer de insulineresistentie wordt aangepakt verminderen de symptomen van staart- en maneneczeem.

Magnesium is een belangrijk mineraal, het speelt een rol bij vele enzymatische processen in het lichaam. Ook bij de regulering van de suikerspiegel is het van groot belang. Een magnesiumtekort speelt regelmatig een rol bij insulineresistente paarden.

Psyllium husk vezels verminderen pieken in de bloedsuikerspiegel, door de lagere bloedsuikerspiegel vermindert de kans op het ontstaan van insulineresistentie. Voor meer informatie over het ontstaan, de gevolgen en de behandeling van insulineresistentie zie het protocol insulineresistentie.

Hét wondermiddel tegen staart- en maneneczeem bestaat niet. Een klacht wordt niet als een op zichzelf staand iets bekeken en behandeld (we hebben hoofdpijn; we nemen een pijnstiller), maar wordt gekeken naar het levend wezen als geheel van met elkaar samenhangende factoren die allemaal van invloed op de gezondheid van een dier zijn (we hebben hoofdpijn, we zijn de laatste tijd gestrest, laten we eens wat gas terugnemen en gezonder eten). Ook op het ontstaan van staart- en maneneczeem zijn verschillende factoren van invloed die tegelijkertijd aangepakt moeten worden wil de behandeling echt succesvol zijn.

Houd vliegen en muggen op afstand Er bestaan zeer goede vliegwerende sprays op natuurlijke basis die voorkomen dat een paard aantrekkelijk wordt voor insecten. Dekens kunnen uiteraard ook uitkomst bieden. Er verschijnen steeds meer dekens op de markt die speciaal ter voorkoming van staart- en maneneczeem zijn ontwikkeld; deze bedekken ook de hals, de buik en hebben speciale hoofdstukken.

Management Het is raadzaam om paarden op tijd op te stallen. Muggen zijn met name tijdens zonsopgang en zonsondergang actief, het is dan ook verstandig om paarden al rond een uur of 3 ´s middags op stal te zetten. Ook tussen zonsopgang en een uur of 11 is het raadzaam het paard binnen te houden. De Culicoïdes mug komt vooral voor in bosrijke omgevingen, in sommige gevallen kan het zelfs goed zijn een paard tijdelijk te verplaatsen naar een minder bosrijke omgeving. Aangezien deze muggen niet heel goed kunnen vliegen kan een ´winderige´ omgeving, bijvoorbeeld aan zee of in een open polder, soms uitkomst bieden.

Voeding kan van invloed zijn op het ontstaan van staart- en maneneczeem. Te nat kuilvoer kan de zuurgraad in het lichaam verhogen waardoor meer afvalstoffen ontstaan. Hierdoor wordt een paard vatbaarder voor allergie en eczeem. Ook een overdaad aan voeding kan belastend zijn voor het paard en bijdragen aan het ontstaan of verergeren van staart- en maneneczeem. Vooral jong gras heeft, met name in de toppen, een hoog fructosamine-gehalte. Deze suikers zijn, in te hoge mate, belastend voor de lever. Naast een drainagekuur om afvalstoffen uit (onder andere) de lever af te voeren, is het daarom raadzaam paarden sober te voeren en een goede, uitgebalanceerde voeding te bieden.

Dosering
1 - 2 x daags (1 ml = 20 druppels)
Paard   20 - 30 druppels
Hond    10 - 15 druppels      
Kat        5 - 10 druppels

Goed schudden voor gebruik.

Indien het in de praktijk lastig is om dit product meerdere malen per dag toe te dienen, volstaat 1 keer per dag of 1 keer per 2 dagen. Geef dan de maximale dosering van één dag. Ook dan is dit product effectief inzetbaar maar kan reactie iets langer uitblijven.

Bij verbetering kan overgaan worden op een onderhoudsdosering. Dit is meestal de helft van de aangegeven dosering op de verpakking. Kijk bij het doseren van dit product goed naar de reactie van het dier. In het begin kan een hogere dosering nodig zijn, dit product kan veilig in een dubbele dosering gegeven worden. Verlaag de dosering bij verbetering geleidelijk tot een zo laag mogelijke dosering.

Bij een aantal verdunningen en extracten kan bij de start van de behandeling een kortdurende verergering plaatsvinden. Dit betekent dat het dier reageert op het product. Bij ernstige toename dosering halveren of tijdelijk stoppen en daarna weer rustig opbouwen.

Toediening
Geef dit product met een plastic spuitje rechtstreeks in de mond, eventueel verdund met een beetje water. Bij voorkeur niet tegelijkertijd met een maaltijd omdat het product beter werkt als het wordt opgenomen door het schone mondslijmvlies.

Indien een dier het product niet lekker vindt, kunnen de druppels op een klein stukje lekkers worden gegeven.

Duur van de behandeling
Paard | schuren en een gevoelige huid in het muggenseizoen.
Begin zo vroeg mogelijk in het seizoen (februari/maart) met het geven van de druppels.

Waar PUUR Culico specifiek ondersteunt bij een reactie ten gevolge van muggenbeten of -steken, ondersteunt PUUR Apis/Allergie tegen alle insectenbeten en -steken. Juist een combinatie van PUUR Culico met PUUR Apis/Allergie heeft in veel gevallen voor uitstekende resultaten gezorgd (´s ochtends PUUR Culico, ´s avonds PUUR Apis/Allergie). Zie het protocol bij schuren onder 'informatie'.

PUUR Apis/Allergie is ook goed in te zetten bij hond en kat.

Interactie en contra-indicatie
Tijdens dracht en lactatie altijd in overleg met de behandelend dierenarts toepassen.

Tot op heden zijn bijwerkingen van dit product niet bekend of gemeld.

Bewaren
Vermijd direct zonlicht en bewaar dit product droog en bij een temperatuur tussen 5-20 °C. Buiten bereik van kinderen houden. De houdbaarheidsdatum staat vermeld op het etiket en het doosje.
 

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

Productnummer: PNALL11001

Beoordelingen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
PUUR Apis 100ml /Allergie
Laat een review achter
Versturen
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, en zodat je optimaal van deze website gebruik kan maken. We slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies

Geautoriseerd reseller lichttherapie

Geautoriseerd reseller lichttherapie

VVV cadeaukaart
© Dressuurproeven.nl

Foto's mogen niet zonder toestemming worden gebruikt