VLIEGEN/DAZEN

HITTESTRESS

HOEFBEVANGENHEID

BIOTINE TEKORT

JEUK

DARMEN

RHINOVIRUS

MOK

ZOUTBEHOEFTE

VLIEGEN/DAZEN

REACTIES OP EEN DAZENBEET

Bij mensen:
De beet is pijnlijk en veroorzaakt meestal een fikse jeukbult. Naast jeuk kan een  beet ook korstvorming, pijn en zwellingen veroorzaken. De beet kan zelfs bacteriële infecties veroorzaken. De daas kan namelijk als overdrager van verschillende ziektes fungeren. Miltvuur, Tularaemia en Equin Infectieuze Anaemie (EIA) zijn in Europa de meest bekende.Het zijn echter vooral onze paarden en wij mensen die allergisch zijn voor de dazenbeet. Ook kunnen dazen de oorzaak zijn van bloedarmoede. Door de toenemende opwarming van ons land en met de talrijke wateren zal de populatie dazen in Nederland alleen maar toenemen.

Bij paarden:
Paarden hebben alleen maar slechte ervaringen met dazen. Als paarden buiten lopen of bereden worden zoeken de dazen de paarden op. Paarden proberen de dazen te ontvluchten, raken in paniek en gaan rennen met allerlei nare gevolgen van dien. Enkele blijven rennen, gaan zweten, waardoor ze nog aantrekkelijker worden, en raken dusdanig in paniek dat ze niet meer aan hun eigen veiligheid noch aan die van andere paarden en mensen denken. Probeer dus te voorkomen dat uw paard een prooi voor de dazen wordt.

STIJGENDE TEMPERATUREN
Wanneer de temperatuur stijgt, krijgen we weer last van dazen. Vooral bij warm, vochtig en windstil weer vormen ze een ware plaag voor uw paarden en de paardenhouder. De grote vlieg met de grote ogen kent vele namen: Paardenvlieg, bremze, steekvlieg, blinde daas, blinde vlieg en daas. Allemaal verschillende namen voor een vlieg die na het bijten echt pijn veroorzaakt. De aanwezigheid van dazen maakt het voor een paard vrijwel onmogelijk om langere tijd buiten te lopen.

WAT ZIJN DAZEN?
Dazen (Tabanidae) ook wel paarden- of hertenvlieg genoemd zijn familie van bloedzuigende insecten. Er zijn wereldwijd wel 8 duizend soorten die familie van elkaar zijn. In Nederland alleen al leven er zo’n 40. Daarvan vormen 12 soorten de laatste jaren een ware plaag. De bekendste is de regendaas.Dazen horen tot de groep grote insecten en kunnen tot wel 25 mm lang worden. Ze hebben grote metaalkleurige ogen, zijn grijs/bruin van kleur, hebben vlekkerige vleugels en een gestreept lijf.

WAAROM DAZEN U PIJN KUNNEN DOEN
Een daas steekt niet, maar bijt. Ze hebben géén angel en géén priksnuit zoals bij muggen. De snuit van een daas bestaat uit vele mesjes. Bij een beet snijden ze de huid open. Deze beet is zo krachtig dat een daas, in tegenstelling tot een mug, in staat is om door dunne kleding (T-shirt, dunne broek of kousen) heen te bijten.

WAAR LEEFT DE DAAS?
Een daas komt voor op met name vochtige plaatsen die naast zon ook wat schaduw bieden. Ze leggen honderden eitjes in vochtige weilanden, wegbermen, natte gebieden, modder, op bodems van sloten en op planten. De eitjes ontwikkelen zich in vochtige omgevingen tot larven en poppen. De larven en poppen kunnen overleven in mindere gunstige weersomstandigheden. De larven ontwikkelen zich in water, modder, moeras of rottende plantendelen. De larven leven vaak van andere insecten. Ze ontpoppen pas als het warm en zwoel weer is. Dat is dan ook de reden dat er vooral in warme en vochtige tijden veel dazen zijn. Het is dan ook zaak om zo vroeg mogelijk de vliegende daas te bestrijden en niet te wachten tot er al overlast is. Een daas is een slechte vlieger en zal dan ook veel minder last veroorzaken als het behoorlijk waait. De gemiddelde levensduur van de daas is zes weken.

VOORKOMEN IS BETER DAN BESTRIJDEN


De ruiter:
Draag lichtkleurige kleding die voldoende dik is zodat de dazen er niet doorheen kunnen bijten.

Het paard:
Het gebruik van een dazenspray is favoriet bij de meeste paardenhouders. Wel is het belangrijk dat u de juiste spray toepast. Dazenweg is zo’n favoriet middel dat doet wat het zegt. Dazen die op een paard landen waarop Dazenweg is aangebracht, kunnen zich moeilijk tot niet hechten en vliegen weer weg zonder te bijten.

HORSE FLY BALL
Een andere goede manier om de dazenpopulatie te verminderen, is de Horse Fly Trap Ball. Hang al vroeg in het seizoen op meerdere plekken een Horse Fly Trap Ball op. Bestrijk of spray deze met Horse Fly Glue en u vangt op deze manier heel eenvoudig heel veel dazen. Deze methode is een zeer prijsgunstige oplossing en zorgt voor een vermindering tot wel 90% van de populatie in de omgeving van de bal en is dan ook een perfecte methode om de dazendruk in de wei onder controle te krijgen.


VLIEGENDEKEN
Uw paard inpakken is een effectieve manier om uw paard in de wei en paddock te beschermen tegen dazen. Een vliegendeken met volledige bescherming van hals en hoofd is het beste.

Meer producten Vliegen/Dazen

DARMEN IN BALANS

De darmen van een dier zijn het hart van haar gezondheid.
Gezondheidsproblemen komen 80% voort vanuit de darmen.

Gezondheidsklachten
Heeft een dier gezondheidsklachten dan komt dat dus hoogstwaarschijnlijk voort uit de darmen. Met gezonde darmen liggen vitaliteit en een goede gezondheid om de hoek! De spijsvertering van uw paard is letterlijk het héle traject in het paardenlichaam rondom het “verteren van voer”. Alles tussen eten en ontlasting. De route die een hap voer in een paardenlichaam aflegt is van mond tot stront. Het spijsverteringskanaal staat altijd in contact met de buitenwereld. Alles wat een paard eet komt immers van buiten. Het maakt veel uit wat je paard eet.

Equi Total Balance
Equi total balance geeft net dat stukje extra waardoor de darmen beter in balans blijven en zorgt voor een optimale darm-, maag- activiteit bij alle paarden.
Met Equi total balance krijgt u snel een energieker en vrolijker paard.

Wetenschap
In de wetenschappelijk literatuur wordt een aantal positieve effecten toegeschreven aan o.a. Humuszuren. Betere darmbescherming, darmgezondheid, het binden van mycotoxines en het verminderen van stress. Door dagelijks Equi Totaal in Balans te verstrekken zie je verbetering in de ontwikkeling van de structuur en de gezondheid van de darmen. Er worden meer voedingsstoffen vanuit de voeding opgenomen waardoor de magnesiumgehalte in het bloed verbetert. Rode bloedcellen kunnen meer zuurstof vervoeren onder invloed van humus. Dit heeft o.a. een positieve invloed op de geneestijd van verwondingen, zoals peesblessures.

Meer producten voor de darmen

Foto: Voervergelijk.nl

HOEFBEVANGENHEID

Hoefbevangenheid bij paarden en pony’s is een veel voorkomend probleem.
De precieze oorzaak van hoefbevangenheid is nog steeds niet duidelijk, echter worden de risicofactoren wel steeds meer bekend.
Een sportpaard dat dagelijks getraind wordt heeft slechts een kleine kans op hoefbevangenheid. Een ander opmerkelijk feit is dat paarden in natuurgebieden ook bijna nooit hoefbevangen worden.

Wat is hoefbevangenheid?
In een hoef zit een hoefbeen en dit hoefbeen zit vast aan de hoefschoen, het harde buitenste harde deel van de hoef. De verbinding zit vast met verticale lamellen. Bij hoefbevangenheid is er een ontsteking in deze lamellaire structuur.
Dat gaat gepaard met zwelling, stuwing en ophoping van vocht. Omdat de hoefschoen zo’n harde structuur heeft, kan deze niet uitzetten en daardoor ontstaat er bij deze ontsteking enorm veel pijn. Vergelijk het met de pijn van een afgescheurde nagel en deze pijn kent iedereen wel!

Een hoefbevangen dier heeft deze pijn dus in zijn hoeven waarbij we ons moeten realiseren dat het dier juist op die hoeven moet staan.
Het vaakst zijn de beide voorbenen aangetast,
dit omdat een paard het meeste van zijn gewicht op zijn voorbenen draagt.

Hoe kun je zien dat een paard/pony hoefbevangen is?

Afhankelijk van hoe ernstig het is kun je de volgende symptomen waarnemen:

Het paard staat met gestrekte voorbenen en leunt achterover, zo ontlast hij zijn voorbenen. Is het bevangen aan alle vier de benen dan zet het zijn voorbenen iets naar achter en de achterbenen iets naar voren (onderstandig) om zo zijn gewicht zo gelijk mogelijk te verdelen.
Het paard wil liever niet lopen, loopt stijf en loopt als het ware “op eieren”, dit houdt in dat hij bij het wegzetten van de voet zoveel mogelijk op het achterste deel van de hoef wil landen omdat dit het minst pijnlijk is. Gevolg: uw paard/pony ligt veel.

Wat zijn de risicofactoren om hoefbevangen te raken?
Krachtvoer
Krachtvoer bevat veel graanproducten die rijk zijn aan koolhydraten maar nauwelijks vezels bevatten. De koolhydraten komen hierdoor heel snel vrij, maar houden ook weer vrij plotseling op. Ondanks alle inspanningen van de alvleesklier loopt de bloedsuikerwaarde eerst pijlsnel op, om een tijdje later weer pijlsnel te dalen...

Melasse
Melasse is een veelvuldig gebruikt bestanddeel in krachtvoer (zoals muesli) omdat melasse stoffigheid tegengaat en paarden melasse lekker vinden. Daarnaast wordt melasse meestal gebruikt als hoofdbestanddeel in voederblokken! Hoe gretiger paarden het voedsel (brok en/of het blok) naar binnen schrokken, hoe liever de mensen het kopen. Melasse is echter een restproduct van de suikerindustrie en bestaat voornamelijk uit snel verteerbare suikers.
Fructaan
Vers voorjaars/wintergras is een beduchte oorzaak van hoefbevangenheid. Voorheen werd aangenomen dat hoefbevangenheid kwam door een hoog eiwit gehalte, maar deze theorie is inmiddels achterhaald. Eiwit levert hooguit een bijdrage aan de kans op hoefbevangenheid.
Als hoofdschuldige wordt nu het hoge fructaangehalte van gras aangewezen. Een verhoogd fructaangehalte ontstaat wanneer het gras niet in staat is om een normale stofwisseling (groeiproces) te voltooien. Het gras is dan zogenaamd gestrest. Temperatuur van het gras is hier een oorzaak van. De te lage temperatuur is iets wat met name in het voorjaar veelvuldig voorkomt, wellicht is dat de reden dat voorjaarsgras zo'n slechte reputatie heeft. Ook op andere momenten kan het fructaangehalte hoog zijn zoals groen wintergras wanneer de vorst uit blijft.

Overgewicht
Overgewicht bij een paard of pony in combinatie met te weinig beweging en een te energierijke voeding maakt grote kans op hoefbevangenheid.

Overbelasting
Overbelasting van een voet bijvoorbeeld doordat het andere been een blessure heeft (collateraal hoefbevangen).

De behandeling van hoefbevangenheid.
Als eerste is het belangrijk een ondersteuning te geven.
Equi No Bute ondersteunt het paard en geeft comfort aan het bewegingsapparaat.

Rust
Uw paard op rust zetten, waarbij het wel van belang is dat afhankelijk van de ernst van de bevangenheid dat het dier wel beweging krijgt. De hoeven koud afspuiten of indien mogelijk het dier in de modder zetten. Het koelen zal pijnstillend werken en de hoef zal iets zachter worden. Bij hele acute hoefbevangen dieren kan er door de smid eventueel een deel van de hoefwand weg gehaald worden zodat het vocht er uit kan.

Hoeven bekappen
Sowieso is het van belang om bij hoefbevangen dieren uw smid te raadplegen, omdat hij via correct bekappen of door een ijzer aan te brengen kan voorkomen dat er een chronische verandering van de hoef ontstaat, het dier is immers geneigd om zoveel mogelijk op de achterkant van zijn hoef te gaan lopen.

Het volgende kun je doen om hoefbevangenheid te voorkomen:
Vermijd opname van fructaan. Zorg voor een voedingsplan dat past bij je paard. Je kunt hiervoor advies vragen bij je dierenarts of een voedingsdeskundige op dit gebied.
Zorg er bij weidegang voor dat je paard niet teveel, te krachtige en te suikerrijke voeding uit het gras haalt. Voorkom plotselinge veranderingen in het voedingsrantsoen.
Pas het rantsoen aan op de behoefte van het paard. Wees voorzichtig met suikerrijk voedsel. Meer producten voor de hoeven

BIOTINE TEKORT

"NO FOOT NO HORSE"
Iedere paardenbezitter is bekend met deze Engelse term, maar wat betekent het eigenlijk? Dat hoeven belangrijk zijn voor alle paarden (recreatief én wedstrijd) is algemeen bekend. Maar hoe houd je de hoeven van je paard gezond? Vaak wordt gedacht dat de voornaamste verzorger van de hoeven de hoefsmid is. Echter, niets is minder waar. Natuurlijk is het belangrijk dat de hoefsmid regelmatig langskomt. Ook als het paard geen ijzers heeft. De hoeven zouden hierbij de hoogste prioriteit moeten krijgen, omdat ze een essentieel onderdeel vormen van het paardenlichaam. Als eigenaar/ruiter is in alle gevallen een goede verzorging van het paard belangrijk.

Goede hoefverzorging begint bij goede beweging
Door de verschillende tempi (stap, draf, galop) wordt de hoef afwisselend belast en ontlast. Hierdoor verandert de hoef steeds van vorm. De veerkrachtige onderdelen van de hoef maken dit mogelijk. Tevens is deze eigenschap van groot belang omdat het de doorbloeding van de hoef stimuleert. Water en vet hebben een grote invloed op de elasticiteit van het hoorn; als het aandeel water en vetten vermindert, dan is er een grote kans dat het hoorn te hard wordt. Dan kan het gaan afbrokkelen en verschrompelen.

Risico’s van slechte hoefgezondheid
Op het moment dat er te weinig aandacht besteed wordt aan de hoefgezondheid, kan het zijn dat de hoef onregelmatig afslijt. Hierdoor kan een afwijkende stand van de ondervoet ontstaan. En dan wordt het probleem vele  malen groter, denk aan  kreupelheid! Heeft u het paard niet van jongs af aan, dan kunnen dit soort problemen al aanwezig zijn zonder dat u het weet. Het is altijd verstandig een hoefdeskundige mee te nemen als u overweegt een paard te kopen. Bij een paard dat op ijzers staat, is het lastig om hoefgebreken met het blote oog te zien. Een deskundige  kan via thermografisch onderzoek de situatie in kaart brengen.

Het wel of niet laten zetten van ijzers is een discussie die bij veel stallen gevoerd wordt. Voor beide keuzes is iets te zeggen. Een paard dat zelden op de verharde weg komt, zou gewoon op ‘blote voeten’ moeten kunnen lopen. De slijtage van de hoeven is dan minimaal. Maar worden er andere eisen aan het paard gesteld, waarbij er ook veel over openbare weg gelopen wordt, dan is het zetten van ijzers aan te raden. Welke keuze u ook maakt, naast een goede hoefsmid blijft ook dagelijkse hoefverzorging van groot belang!

Hoeven uitkrabben
Vooral bij maneges zien we dat het uitkrabben van de hoeven even snel voor het rijden gebeurt. Omgang met zo’n groot dier is voor veel ruiters dan ook best angstig. Ze zijn blij dat het dier weer op de benen staat, zodat ze snel verder kunnen met het volgende been. Het is van belang om juist dit proces zorgvuldig uit te voeren. Rustig en niet te ruw uitkrabben en goed kijken of er geen vuil of steentjes achterblijven. Bij te ruw en onzorgvuldig krabben wordt de hoefzool te veel  aangetast, waardoor deze gevoelig is voor verwondingen.

Tekort aan Biotine
Een tekort aan biotine in het voer kan leiden tot slechte groei of het afbrokkelen of barsten van de hoef. Biotine is een onderdeel van Vitamine B en door dit extra toe te voegen aan het voer wordt de hoefstructuur verbeterd. Naast de externe verzorging van de hoef, zoals hoefkrabben en het gebruik van Hoof Oil Gel is ondersteuning van binnenuit essentieel! Biozin bevat Biotine en zink en kan door het gewone voer worden gegeven. Biozin ondersteunt de structuur van de hoefhoorn en zorgt voor een goede vorming van de hoeven. Paarden zijn er dol op, want het smaakt naar appel.

Biozin
Bevordert de gezondheid van de hoeven van het paard!
Aanvullend diervoeder voor paarden. Biozin ondersteunt de structuur van de hoefhoorn en zorgt voor een goede aangroei en vorming van de hoeven. Biozin zorgt tevens voor een glanzende vacht en een gezonde huid. Biozin wordt goed opgenomen door de appelsmaak.

De ideale combinatie van Biotine, Zink en Methionine samengebundeld in één product
.

Meer producten voor de hoeven

RHINOVIRUS

Een rhinovirus infectie kent 3 verschijningsvormen:

* Verkoudheid
* Abortus-vorm (besmettelijk verwerpen)
* Neurologische vorm

De verkoudsheidsvorm komt zeer regelmatig voor bij met name jonge paarden en wordt voornamelijk door het EHV4 virus veroorzaakt. Deze vorm is zichtbaar aan: koorts en soms een loopneus, hoesten en/of dikke benen. Het is daarbij belangrijk paarden tweemaal per dag te temperaturen en bij een koortspiek, echte inspanning en contact met andere paarden zoveel mogelijk te vermijden.

De abortusvorm komt regelmatig voor bij merries en wordt bijna altijd veroorzaakt door het EHV1 virus. Het virus veroorzaakt abortus of zeer zwak geboren veulens die vaak sterven.

De neurologische vorm komt slechts zelden voor. Dit begint meestal met een wat slappe staart en ataxie.

Meestal zijn de achterbenen aangetast.

Verspreiding
De verspreiding van het virus vindt voornamelijk plaats door direct en indirect contact tussen paarden of door samen stallen in één ruimte. In principe kan het virus ook door mensen via kleren en handen worden overgedragen als zij van het ene naar het andere paard gaan.

Door goed douchen en na iedere aanraking handen te wassen (handreiniger), schone kleren en schoenen
(wegwerp overschoenen) aan te doen kan deze vorm van overbrengen worden uitgesloten. Het passeren van paarden op straat of in het bos is géén mogelijke bron van besmetting als tenminste direct contact wordt voorkomen. Een bedrijf dat een (mogelijk) probleem heeft doorgemaakt dient minimaal vier weken na de laatste koortsaanval contacten met andere paarden te vermijden.

Waarschuw bij verdenking van het rhinovirus direct uw dierenarts.

Wat kunt u zelf doen?

Uw paard(en)
Voldoende weerstand speelt altijd een belangrijke rol. Geef de paarden een injector Vitasporal horse (directe weerstand) en verstrek vervolgens dagelijks (tot het echt voorjaar is) Licosan Forte. Licosan Forte bevat naast een complex van mineralen en weerstands vitaminen tevens lysine en energie.

De stal
Alle bodembedekking (stro, zaagsel of vlas) verwijderen en zo snel mogelijk van het bedrijf afvoeren. Bodem en muren goed reinigen met Brandschoon (géén hogedrukspuit gebruiken omdat het virus zich dan via kleine waterdruppels in de lucht kan verspreiden). Bodem en muren goed laten drogen. Vervolgens ontsmetten met KenoCox in de voor virussen voorgeschreven concentratie.

Op het nieuwe (stro, zaagsel of vlas) Stalstrooi Plus gebruiken (dit zorgt voor een extra droge bedding), virussen kunnen namelijk slecht tegen uitdroging.

Lees meer op Nederlands Hippisch Kenniscentrum

JEUK

STAART EN MANENECZEEM
Staart- en maneneczeem is een overgevoeligheidsreactie, een allergie bij het paard. Door deze allergie krijgt het paard of de pony, jeuk aan de manenkam, de staartwortel, onder de buik en soms nog op andere locaties. Paarden met jeuk gaan schuren, waardoor de huid beschadigd raakt. De huid wordt dikker en haren breken af met als mogelijk gevolg huidontsteking.

Het is bewezen dat sommige paarden overgevoelig zijn voor het speeksel van bepaalde muggen, waaronder zandmuggen en knutten (Cullicoides spec.). De muggen zijn het meest actief in een vochtige warmte, windstille gebieden en als het halfdonker is. Muggen bevinden zich voornamelijk rond waterrijke gebieden. Om zich te vermeerderen heeft de mug bloed nodig en gebruikt daarvoor het paard. De mug prefereert plekken waar de huid zacht is en waar de haren loodrecht op de huid staan. Dit zijn voornamelijk de manenkam, de staartwortel en de buiknaad. Vlak voor het bloedzuigen, komt er wat speeksel van de mug vrij. Juist dit speeksel zorgt voor de allergische reactie, die staart- en maneneczeem tot gevolg heeft.

SPEEKSEL
Het speeksel is vaak de oorzaak van de heftige reacties. Sommige paarden hebben een storing in de algehele toestand van het lichaam en kunnen zo gevoeliger zijn voor allerlei invloeden waaronder staart- en maneneczeem. Het voer dat paarden krijgen, dient voldoende vitamines te bevatten. Een paard dient ook in een gezonde omgeving gehouden te worden gehouden met voldoende zon, frisse lucht etc. In de meeste gevallen kunt u niets aan de weide en het voer veranderen en dan is het zaak uw paard te helpen door hem Itch Stop Feed Oil te verstrekken. Hierdoor wordt het paard minder gevoelig voor allergische reacties.

Het ene paardenras is het andere niet. Zo zijn IJslanders en Arabieren relatief gevoelig voor staart- en maneneczeem. Zelfs als het dier een kruising is van een van bovenstaande rassen is er een grotere kans op het ontwikkelen van staart- en maneneczeem. De leeftijd waarop de eerste verschijnselen zichtbaar zijn, is ongeveer drie jaar. De kleur van het paard is niet van invloed op het ontwikkelen van staart- en maneneczeem. Ook het geslacht speelt hierin geen rol.

OMGEVINGSINVLOEDEN
Wat is de invloed van de omgeving op het ontwikkelen van staart- en maneneczeem? Staart- en maneneczeem komt wereldwijd voor (uitgezonderd in IJsland) en treedt alleen op als muggen en paarden met elkaar in contact kunnen komen. Op onze, Nederlandse breedtegraad zien we het voornamelijk van april tot oktober. Warme, hete zomers met een regelmatige bui zijn omstandigheden waarin de muggen actief zijn. Wanneer het dan ook nog windstil is en voldoende open water in de buurt is dan , dan zijn de omstandigheden om zich te kunnen vermeerderen nog idealer.

Een fris weiland, met veel kruiden, en  veel eiwitten zou een verhoogde kans geven op het ontwikkelen van staart- en maneneczeem. Ook zouden paarden die reeds een stofallergie (bijv. beginnende dampigheid) hebben ontwikkeld verhoogd gevoelig zijn voor het ontwikkelen van andere allergieën, zoals staart- en maneneczeem. De veroorzaker van het staart- en maneneczeem, de zandmug, is in Nederland actief van april tot oktober. En dit voornamelijk van 16.00 uur tot 09.00 uur. Dus in deze periode zal een paard last kunnen krijgen van staart- en maneneczeem.

ZONDER JEUK IS HET LEVEN WEER LEUK!
Gebaseerd op deze feiten kunnen o.a. de volgende preventieve maatregelen genomen worden: Het opstallen. Gedurende de periode van april tot oktober in een donkere, droge, frisse/luchtige stal. Dit helpt zeker iets maar diervriendelijk is het niet. Het is natuurlijk ook mogelijk om de paarden alleen gedurende de gevaarlijke tijden op te stallen, dit wil zeggen gehele dag uitgezonderd van 09.00 uur tot 16.00 uur. Gedurende deze tijdstippen zijn de muggen namelijk het minst actief en is over het algemeen een rustige weidegang mogelijk. Echter dit is voor een deel afhankelijk van het weer (wind, regen). Ook het weiland dient droog te zijn en niet in de buurt van open water te liggen (8 km er vandaan!). Bedenk dat een steek een hele jeukreactie teweeg kan brengen. Het is dan ook van belang dat muggen uit de buurt worden gehouden. Dit kan op vele manieren: o.a. insecticiden, vliegenlampen, middelen om op het paard aan te brengen, etc.

TIP
Itch Stop Plus Spray
Om de jeuk te stillen, is Itch Stop Plus Spray het aangewezen middel. Een allround kalmerende huidspray voor elk paard of pony. Ideaal ter verzorging en verzachting van de huid bij insectenbeten en zonnebrand. Itch Stop Plus Spray wordt ook wel de First Aid kit voor paard en pony genoemd.

Itch Stop Feed Oil
Krachtige mix van essentiële Omega 3-6 vetzuren, Vitamine E, Vitamine C en plantaardige extracten voor verzorging en herstel van de huid van binnenuit. Itch Stop Feed Oil bezit verzorgende eigenschappen bij huidongemakken en gevoelig huid, met name tussen de manen, staart en onderbuik.

Meer producten tegen Jeuk

MOK

Wie kent het niet: MOK
Korstjes en eczeem-achtige wondjes aan het onderbeen en in de kootholte. In natte perioden kampen veel paarden en pony’s met deze, vaak hardnekkige, kwaal.

Maar wat is nou precies mok?
Mok is een huidontsteking van de kootholte en kan zich in verschillende vormen uiten. De meest voorkomende vorm gaat gepaard met enkel roodheid en geringe pijnlijkheid van de huid. Als de ontsteking ernstiger is, kan er sprake zijn van vochtuittreding en korstvorming. Mocht de ontsteking zich verder ontwikkelen dan raken de diepere huidlagen ook ontstoken. Dit gaat meestal gepaard met een toename van de pijnlijkheid en korstvorming. Alle vormen van mok kunnen zich ook hoger op het been ontwikkelen.

Herkennen
Mok kenmerkt zich dus over het algemeen genomen door: roodheid, korstvorming, zwelling van het been, pijnlijkheid en/of jeuk.

Oorzaken van Mok
De oorzaak van de huidontsteking bij mok moet vaak gezocht worden in vocht en vuil en het daardoor ontstaan van een huid infectie. De vochtigheid kan komen door bijvoorbeeld een natte weide of stal (urine), overdadig in aanraking komen met water door wassen of aqua training kan ook de reden tot het ontstaan van mok zijn.

Ook kunnen onderstaande oorzaken een rol spelen bij de ontwikkeling van mok:

Schurftmijt:
Schurftmijten verstoren de natuurlijke weerstand van de huid en veroorzaken vaak kleine wondjes.

Gevoelige huid:
Huidbeschadigingen die voortkomen uit o.a. aangekoekt vuil/modder, het schuren van zand of overmatig wassen. Bepaalde insecten, planten of voedingsstoffen in de bodem kunnen voor beschadiging zorgen. Het ene paard is gevoeliger voor dan het andere. Witte benen/huid zijn gevoeliger voor mok dan donkere paardenbenen. Bepaalde paardenrassen (koudbloedigen) zijn gevoeliger voor mok.
Zonnebrand:
Teveel zonlicht in combinatie met ‘irriterende’ stoffen in de voeding kunnen ook in droge en zonnige periodes zorgen voor mok.

Verminderde weerstand:

Het is bekend dat onvoldoende weerstand er ook voor kan zorgen dat het paard gevoeliger is voor mok. Advies is dan ook om regelmatig extra vitaminen te verstrekken dat kan in de vorm van poeder (Prominent, Licosan Forte*), injector (Vitasporal Horse) en vloeibaar (Vit Liquid). * Licosan Forte kan zowel over het voer als door het water verstrekt worden.

Wat is de juiste behandeling van mok?
Er zijn heel erg veel verschillende opvattingen over een goede behandelmethode van mok.

Oorzaak vaststellen
Bepaal eerst de ernst van de aandoening. Lijkt het ernstig of vertrouwt u zich er niet mee dan adviseren wij u uw dierenarts raad te plegen.

Omgeving en verzorging van je paard
Het is in alle gevallen van mok belangrijk om het paard in een schone en droge omgeving te houden. Voorkom vocht in de kootholten en maak ze goed droog (altijd met een schone doek) als ze vochtig zijn geworden na bijvoorbeeld weidegang of een wasbeurt. Mocht je paard gevoelig zijn voor mok, beperk dan het aantal wasbeurten tot een absoluut minimum. Bij het wassen adviseren wij onze Shampoo Tea Tree te gebruiken.

Welke Mokcrème moet ik gebruiken?
Daar kunnen we heel duidelijk over zijn! Onze Excellent Mokcrème Plus is namelijk bij de verzorging van de huid in het geval van mok gewoon top!
• Excellent Mokcreme Plus is dopingvrij en bestaat uit natuurlijke stoffen.
• Excellent Mokcreme Plus bevat pure lanoline met kruiden olie welke perfect water afstotend werkt.
• Excellent Mokcreme Plus helpt bij het herstel en ondersteunt de correcte vochtbalans zonder een negatieve invloed te hebben op de aandoening.

ZOUTBEHOEFTE

IEDER DIER KENT EEN ZOUTBEHOEFTE
Onder normale temperaturen hebben paarden 0,2 tot 0,3 gram zout per kilo lichaamsgewicht nodig. Zout voorziet namelijk in de behoefte aan natrium en chloride. Naarmate een paard meer zweet – zoals bij veel beweging of met hoge temperaturen – neemt de behoefte aan zout sterk toe naar 0,3 tot 0,6 gram per kilo lichaamsgewicht. In dit geval is het verstandig Horse Electrolytes bij te voeren.

ONVOLDOENDE ZOUT
Onvoldoende zout in de voeding van uw paard kan leiden tot abnormaal eetgedrag, zoals overmatig likken en kauwen, zoute dingen af willen likken (uw zweet bijvoorbeeld) of eten van zand of vuil. Eet uw paard vaak zand? Gebruik dan Equi Psyllium Plus om zand te verwijderen uit het paardenlichaam.

PAARDEN HEBBEN ZOUT NODIG, EN ZEKER ALS HET WARM IS!
Te weinig zout binnen krijgen kan ook leiden tot minder drinken, wat natuurlijk erg gevaarlijk is met warm weer. Het beste is om uw paard gedurende het hele jaar door zout aan te bieden. Zo kan uw paard zelf bepalen wanneer hij extra zout tot zich wil nemen. Een zoutblok/liksteen is een veelgebruikte manier om een paard zout toe te dienen.

WAAROM DE LIKSTEENVORM?
Los zout wordt afgeraden! Je voert dan te veel of te weinig en vaak op te weinig verschillende plaatsen in de stal. Daarbij zal het zout (wanneer het in de stal op de grond valt) in contact komen met materialen en beton die daardoor worden aangetast. Het prijsvoordeel wordt zodoende een gigantisch prijsnadeel!

ZOUT VERSTREKKEN
Zout verstrek je het beste d.m.v stenen. Zoutstenen zorgen voor voldoende opname van zout maar niet te veel. Zoutstenen kun je overal in de stal plaatsen. De likstenen zijn makkelijk te bevestigen d.m.v. een liksteenhouder.

WAT RADEN JULLIE MIJ AAN?
Daarop hebben wij maar 1 antwoord en dat is onze Excellent Liksteen! Deze zit namelijk bordevol vitaminen en mineralen, hij is individueel ingeseald en is per kg verreweg de voordeligste! Daarbij is de liksteen ook weerbestendig waardoor hij niet zacht wordt in weer en wind. Samenstelling: Zink, koper, ijzer, mangaan, jodium, cobalt, selenium, vitamine E, biotine.

Ook kunt u kiezen voor onze Himalaya liksteen:
• 100% pure zoutbron
• Is onbehandeld en bikkelhard
• Bevat pure Himalayazouten vol met Mineralen en Sporenelementen
• Is voorzien van touw en daardoor eenvoudig op te hangen
• Is zuinig in gebruik
• Ideaal inzetbaar om verveling te voorkomen

De ideale zoutbron om paarden te voorzien in hun behoefte aan zout én speelplezier!

HITTESTRESS

Hittestress bij (sport)paarden is een sterk onderschat probleem. Nu de zomer zijn intrede maakt, is het van belang om de verschijnselen te herkennen en te weten wat te doen. De prestatie, het welzijn en de gezondheid van het paard kunnen namelijk flink te lijden hebben van dit fenomeen.

Energie wordt deels warmte
Paarden produceren warmte tijdens de processen van de diverse basale lichaamsfuncties, hun stofwisseling en hun inspanningen. Die warmte kunnen zij normaliter kwijtraken door middel van zweten, van straling en verdamping, mits de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid dat toelaten. Het kan echter zijn dat het paard het vocht niet kwijtraakt omdat er geen verdamping aan de huid kan plaatsvinden door de hoge luchtvochtigheid. Bij een temperatuur van 30°C en een luchtvochtigheid van 30% verkeert het paard nog in de zone ‘warm’. Als echter bij deze temperatuur de luchtvochtigheid is opgelopen tot 70%, dan verkeert het paard in de zone ‘gemiddelde hittestress’. Hittestress heeft grote risico’s, in ernstige gevallen zelfs sterfte.

Verschijnselen
De meest in het oog springende verschijnselen van hittestress zijn een gedaalde voeropname, verminderde prestatie, verminderde bewegingsactiviteit en stijve gangen, verhoogde hartslag (> 50 à 60 slagen/min), hijgen (ademfrequentie > 60 à 80 slagen/min; soms hijgen als een hond), diafragmaslagen op de flanken bij de ademhaling, longoedeem, ataxie (ongecontroleerde bewegingen), gezwollen lichaamsdelen, gedragsveranderingen, vaak hinniken, verminderde elasticiteit van de huidplooi, verhoogde rectaal-temperatuur (> 38,5°C), diarree of koliek. Echter, ook binnenin het lichaam zijn diverse veranderingen, die al kunnen optreden vanaf 20 à 21°C en die aan de buitenkant niet zijn waar te nemen. Daling van de energie- en stikstofbalans, vermindering van schildklierhormoonwerking en allerlei andere stofwisselingsafwijkingen. Als deze afwijkingen voortschrijden, kan het immuunsysteem worden onderdrukt waardoor het paard gevoeliger wordt voor infecties en andere ziekten. Soms zweten paarden helemaal niet (meer), vooral als ze langere tijd zijn blootgesteld aan hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid. De hiermee gepaard gaande hogere bloed-adrenalinespiegel leidt tot afsterven van zweetkliertjes. Hierdoor wordt het hittestress-probleem verder verergerd.

Maatregelen
Na afloop van een prestatie is het van belang om direct tot koeling over te gaan van vooral nek, borst, schouders, rug en benen. Doe dat niet met natte lakens, want dan kan het paard zijn warmte niet meer kwijt. Het beste is afspuiten met koel water gedurende vijf à tien minuten, daarna het (warm geworden) water met een rubber trekkertje van de huid verwijderen en dan bij voorkeur gedurende vijf minuten een ventilator aanzetten.

Voor help bij herstel is Vitasporal pasta het aangewezen product. Verstrek gedurende de zomer maanden iedere maand 1x Vitasporal.

Gebruik voor het verkoelen de Rinsekit.
Ideaal voor onderweg!

Meer producten voor Hittestress

Bron: http://www.horses.nl/welzijn/gezondheid-welzijn-2/gezondheid-algemeen/wat-te-doen-bij-hittestress-bij-paarden/

DRESSUURPROEVEN.NL