Drie basisvoorwaarden voor de opbouw van de bovenlijn

De bovenlijn van een paard wordt gevormd door de spieren langs de schoft, rug, lendenen en achterhand. Een goed ontwikkelde bovenlijn is van essentieel belang voor de gezondheid en prestatievermogen van het paard op de lange termijn. Hoewel het spierkorset van paard tot paard verschilt, kan elk gezonde paard een sterke bovenlijn ontwikkelen. Het geheim zit hem in een uitgebalanceerde voeding in combinatie met de juiste mate aan beweging. In deze blog bespreken we de drie basisvoorwaarden voor de opbouw van een sterke bovenlijn. 

1. De juiste bouwstenen voor de spieren 

Spierproteïnen bestaan uit aminozuren die in een bepaalde volgorde met elkaar verbonden zijn. Essentiële aminozuren moeten uit het voer worden gewonnen en vind je in kwalitatief hoogwaardige proteïnebronnen. Als enkele daarvan ontbreken in het voer van uw paard, kan de aminozuurketting niet worden voltooid. En dat betekent weer dat de synthese van spierproteïnen beperkt wordt. Let er daarom altijd op dat het voer van uw paard altijd voldoende hoogwaardige eiwitten bevat. 

2. Energie voor het omzetten van bouwstenen in spieren 

Los van het feit hoeveel proteïne uw paard krijgt, heeft het energie nodig om deze bouwstenen om te zetten in spieren. Daarom is het zo belangrijk dat het voer een goede calorie-proteïneverhouding heeft. Energierijke voedingsstoffen zoals zetmeel en suiker dragen bij aan het stimuleren van de spierproteïnesynthese voor snellere en effectievere resultaten.  

3. De juiste hoeveelheid beweging en rust 

De spieren ontwikkelen zich alleen als ze regelmatig uitgedaagd worden. Intensieve training veroorzaakt microschade in de spiervezels en dwingt het lichaam de spieren te repareren en hun werking te verbeteren om voorbereid te zijn op de volgende intensieve trainingsperiode. Omdat dit reparatieproces minimaal 24 tot 48 uur duurt, is het belangrijk lichte en intensieve trainingsblokken af te wisselen.  

Als het paard overbelast en intensief wordt getraind voordat het reparatieproces is afgesloten heeft de spier geen tijd zich te herstellen en worden de spieren eerder afgebroken dan opgebouwd. Aan de andere kant geldt dat als de trainingsintensiteit niet inspannend genoeg is er geen microschade ontstaat en er geen sprake is van spieropbouw.  

Voor een optimale ontwikkeling van de spieren moet er tussen de intensievere trainingsblokken twee tot drie dagen licht getraind worden. Dit langzame, stap voor stap verhogen van de trainingsintensiteit is belangrijk om de adaptieve reactie van het lichaam te stimuleren waardoor de spieren in de loop der tijd voortduren versterken. 

Kort gezegd: De geschikte voertechnisch ondersteuning in de vorm van passende eiwit- en energievoorziening in combinatie met een geschikt trainingsprogramma zijn de essentiële onderdelen die bijdragen aan de ontwikkeling van een sterke bovenlijn van uw paard.  

Als u dat leuk vindt, kunt u ook onze film over de ontwikkeling van een gezonde bovenlijn bekijken:

 


      18-11-2020 23:28     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, en zodat je optimaal van deze website gebruik kan maken. We slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies

Geautoriseerd reseller lichttherapie

Geautoriseerd reseller lichttherapie

VVV cadeaukaart
© Dressuurproeven.nl

Foto's mogen niet zonder toestemming worden gebruikt