NIEUWE CURSUS! MASSAGE Klik hier

NIEUW!Nu verkrijgbaar en te besteden bij ons: Horses & Gifts Giftcard


Effect van wedstrijden op je paard Sta je er wel eens bij stil wat voor effect wedstrijdrijden heeft op jou en je paard? 

Vind je het een kwestie van erheen gaan, je proef rijden en weer naar huis? 

Of ben je je bewust van de extra voordelen, die het rijden van wedstrijden met zich meebrengt?

Horselistening zette vier positieve neveneffecten van wedstrijdrijden op een rijtje.

Bescheidenheid
Eén van de eerste dingen, die je leert als je jezelf laat beoordelen door een jury is om bescheiden te zijn. Dit komt omdat er, ondanks de beste voorbereiding van jezelf en je paard er toch iets onverwachts kan gebeuren of iets mis kan gaan.
Het voordeel van zulke ervaringen is dat je leert om te gaan met ‘niet-zo-perfecte’ momenten omdat je merkt dat de wereld niet vergaat als iets niet volgens plan verloopt. Je leert bovendien om je eigen zwakheden te accepteren, kalm te blijven en uiteindelijk meer zelfvertrouwen te krijgen.

Tevredenheid
Je kunt veel bevrediging halen uit een goed uitgevoerde proef. Een rozet, ongeacht de kleur, is een concrete beloning voor je harde werk en je prestaties. Maar het gaat niet alleen om het lintje.
Zelfs het naar de wedstrijd brengen van je goed verzorgde paard, het zo goed mogelijk je best doen en één of meerdere van je persoonlijke doelen halen is het al waard om iets te vieren.

Ergens echt voor gaan
Druk is een toegevoegd element op een wedstrijd. Voor de één meer dan voor de ander, maar voor iedereen geldt eigenlijk wel dat de boost, die je krijgt van een prestatie neerzetten voor het oog van de jury een heel fijn gevoel is.
Juist omdat je beoordeeld wordt doe je soms net dat stapje extra je best en neem je geen genoegen met half werk. Zolang je dat gevoel ook in je training thuis meeneemt word je er alleen maar beter van.

Consequent zijn
Er is maar één manier om echt iets te bereiken en dat is consequent je best doen. Dingen die nog niet goed gaan blijven oefenen totdat ze automatisch gaan. Voor je paard betekent dat bijvoorbeeld ook dat hij gewend moet raken aan:
 • Vlechten
 • Trailerladen
 • Luisteren en zich laten leiden op vreemd terrein
 • Misschien zelfs overnachten in een vreemde stal
En als ruiter moet je wennen aan:
 • Zorgen dat je niets vergeet
 • Een ‘voor de proef’-routine ontwikkelen
 • Weten wanneer en hoe je warming-up precies genoeg is
 • Zo vaak tussen de witte hekjes rijden dat het als gewoon aanvoelt

Je aandacht voor detail en je consequent-zijn komt in alles terug. Van het bij de hand hebben van je harnachement en je verzorgingsspulletjes voor je paard tot het regelen van het tempo van je paard in iedere gang. Ook bij het wedstrijdrijden is consequent zijn een vereiste.

Vertaling: Dressuur.nl
Bron: Horselistening
  HorseListening     05-09-2023 08:06     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, en zodat je optimaal van deze website gebruik kan maken. We slaan geen persoonlijke gegevens op.

Geautoriseerd reseller lichttherapie

Geautoriseerd reseller lichttherapie

VVV cadeaukaart
© Dressuurproeven.nl

Foto's mogen niet zonder toestemming worden gebruikt