NIEUWE CURSUS! MASSAGE Klik hier

STORING! De maten tabel is opeens verdwenen!
Mocht je vragen hebben over een product en de maat, neem gerust even contact op


Het tongbeen (hyoid) Wat is het Tongbeen (Hyoid)

Het tongbeen bestaat uit een aantal kleine botjes die met elkaar scharnieren. De naam betekent "gevormd als de letter upsilon (Y)", en het bevindt zich aan de basis van de schedel; tussen de wangen van het paard. Het tongbeen is met de schedel verbonden via het temporohyoid gewricht. Via dit gewricht articuleert het tongbeen met de schedel. Het tongbeenapparaat geeft biomechanische vorm en functie aan het strottenhoofd, de keelholte en de tong.

Elke spier in het paard is uiteindelijk verbonden met het tongbeen.


De botten waaruit het tongbeen bestaat zijn de enige botten in het lichaam die niet met een ander bot verbonden zijn - ze worden alleen op hun plaats gehouden door ligamenten.Anatomie van het tongbeen:


Spierverbindingen
De tong is verbonden met het tongbeen.

Het tongbeen heeft spierverbindingen van de keel naar de voorbenen (omothyroïd), schouder (omohyoïd) en borstbeen (sternohyoïd).

Sternohyoid = hyoid naar sternum(borstbeen; omohyoid = basihyoid naar mediale scapula/subscapular fascia (schouderblad/fascia); deze spieren zorgen voor een directe verbinding van het tongbeen naar de schouder van het paard via de ventrale hals. Spanning in deze spieren, samen met sternothyroïd, resulteert in een beperkte schouderbeweging en de ontwikkeling van verhoogde spierspanning . Het samentrekken van deze spieren kan het kaakgewricht belasten. Daarnaast kan spiergroei en verhoogde druk van de sternocefale spier optreden wanneer het paard tegen het bit ingaat als gevolg van negatieve druk die het tongbeen verstoort.
De spierketen gaat ventraal verder en verbindt het borstgebied met de buikspieren.
De buikspieren zijn verbonden met de bekkenspieren.

GEWOON EEN SPIERVERBINDING?
"We verbinden alle drie de hoofdknooppunten van het paard via de botten van het tongbeen in de kaak van het paard wanneer we de spieren van het schouderblad en het borstbeen tot aan het tongbeen verbinden; dan van het tongbeen tot aan de achterhoofdsknobbel en tot slot van de achterhoofdsknobbel tot aan het nuchale ligament dat dan verbonden is met het supraspineuze ligament."

"Dr. Ridgway legde het ons uit, spierpathologie van de lange hyoïdspieren 'gaat verder dan alleen kaakgewrichts-pijn, het beïnvloedt de hele balans van het lichaam'.  Hij verduidelijkte ons dat een verkrampte omohyoïdspier het volgende tot gevolg heeft: hij trekt de tong terug in de keel; verstoort het bit; zet de kaak van het paard op slot; beperkt de laterale flexie; verstoort de schoudervrijheid en het bewegingsbereik; en verstoort het evenwicht en de proprioceptie. Wanneer deze lange spieren worden samengetrokken, bootsen ze de reactie van het lichaam op angst na - ze maken deel uit van de angst- en vluchtspiergroepen.  Dr. Ridgway herinnerde ons eraan dat wanneer mensen reageren op emotionele stress, we onze nekspieren aanspannen, onze tanden op elkaar klemmen en onze schouders buigen.  Bij paarden is het net zo."
– The Masterson Method


Verbinding met het kaakgewricht
Kleine spieren van het tongbeen zijn verbonden met het kaakgewricht en het achthoofdsbeen. Het kaakgewricht heeft een tweeledig doel: kauwen en het registreren van houdingsinformatie. Daarom is het een belangrijke anatomische locatie voor zenuwen die proprioceptie en evenwicht regelen; de hoogste concentratie van mechanoreceptoren (sensorische zenuwen die vormverandering rapporteren).

Het tongbeen en de hersenzenuwen zijn nauw verbonden met de kaak.

Functie van het tongbeen
De botten van het tongbeen zijn verantwoordelijk voor de ophanging van het strottenhoofd en de tong aan de schedel. De belangrijkste functie van het tongbeen is het ondersteunen van de tong. Het speelt ook een rol bij het evenwicht.

LET OP: Beweging van de tong door de paardentandarts tijdens een behandeling kan het evenwicht van het tongbeen verstoren.

Disfunctie
Mondgezondheid - door de spierverbinding van de tong met de kern-, borst- en bekkenspieren van het lichaam... ongemak in de mond door een slecht passend/gebruikt/type bit, harde handen van de ruiter, slecht gebit kan de houding en beweging van het hele lichaam beïnvloeden. Ook kan een negatieve herinnering aan het bit het begin van "hoofdstelkreupelheid" veroorzaken. Als het paard de halswervels in de lengte strekt, naar beneden strekt en zachtjes kauwt, kan dit duiden op een correcte aanspanning en soepelheid van de ventrale keten. Het aanspreken van zowel de ventrale als de dorsale spierketen is belangrijk omdat ze in synergie werken om een correcte dynamische houding te produceren en zo een correcte en gezonde algemene spierontwikkeling te bevorderen. Deze betrokkenheid van het hele lichaam wordt gewoonlijk de cirkel van spieren genoemd.

"Een stijve nek en kaak, achter de loodlijn houden of een ruiter die aan de teugels hangt, kan de betrokkenheid van de ventrale spierketen en daarmee de achterhand belemmeren. Dit is de reden waarom een overmatige buiging naar binnen of trekken aan de teugels de betrokkenheid van de achterhand kan remmen."
- Susan E. Harris (2017) Horses Gaits, Balance and Movement: The natural mechanics of movement common to all breeds


Scheefstand van het tongbeen
Spanning van de tong kan leiden tot spanning in de spieren rond het borstbeen en de ventrale hals (door de spierverbindingen van het sternohyoid en omohyoid). Spanning in het borstbeen betekent dat het paard niet in staat is om de borstspieren te activeren en de rug te liften... een essentiële houding voor gezonde dynamische beweging en verzameling.

Luchtzuigen kan ook het tongbeen en het kaakgewricht belasten. Als gevolg daarvan kan verhoogde spanning van de tongspieren ontstaan.

Er zijn dus heel wat factoren betrokken bij het tongbeen en het fucnctioneren van het paard.

Heeft jouw paard een onrustige aanleuning? Wil hij het bit niet aannemen? Kan de schoft niet goed liften? Last met verzameling? Of heeft hij last na een trauma?


Laat je paard uiteraard eerst checken door de dierenarts en/of tandarts.
Maar wellicht heeft je paard spanning van het tongbeen en/of kaakgewricht.


Equi-Vitaal gebruikt regelmatig een hoofdmassage in haar sportmassage om het tongbeen en het kaakgewricht een release te geven.
Daarnaast kan photopuncture (Lichttherapie op acupunctuurpunten) ook verlichting bieden.

Meer weten?
Kijk op www.equi-vitaal.nl of neem contact op met Joëlle Damiana (06-17546850)


Bron artikel: blog van https://vetphysiophyle.co.uk/
      10-07-2023 11:42     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, en zodat je optimaal van deze website gebruik kan maken. We slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies

Geautoriseerd reseller lichttherapie

Geautoriseerd reseller lichttherapie

VVV cadeaukaart
© Dressuurproeven.nl

Foto's mogen niet zonder toestemming worden gebruikt