Onthullen van de waarheid is soms een stuk saaier dan een interessant sprookje...
Si-gewricht vast: goed of slecht?
Voor paardenmensen zal het herkenbaar zijn dat wanneer je advies vraagt over een bewegingsprobleem van je paard, je vaak verschillende dingen te horen krijgt. De buurvrouw, een paardentherapeut, je instructrice..... iedereen verteld weer wat anders. Tijdens mijn werk kom ik regelmatig mensen tegen die ontzettend veel fabels te horen hebben gekregen. Fabels die in de weg staan om hun paard "beter" te maken. Mijn eerste stap is dan ook om een eigenaar te informeren met wetenschappelijk onderbouwde informatie. Het helpt het paard namelijk niet wanneer een eigenaar bijvoorbeeld niets met paard durft te doen omdat hij/zij bang is dat er een ruggenwervel uit kan schieten.... (gelukkig zijn er altijd wel therapeuten die zo een uitgeschoten wervel ff terug drukken ).
Één van de fabels die ik het meest hoor is dat het paard een bewegingsbeperking in zijn/haar si-gewricht heeft. Vaak heeft een therapeut dit verteld en kan de desbetreffende therapeut dit natuurlijk wel behandelen met een kostbaar traject.... echter wordt het paard er dan niet beter op en komt het paard uiteindelijk bij mij terecht. Soms na maanden/jaren ellende.
Elke keer als ik hoor dat het "si-gewricht vast zit" krijg ik bijna spontaan een zenuwtrekje.... klein feitje namelijk: het si-gewricht heet wel "gewricht" maar is eigenlijk een "nep-gewricht". Het is namelijk niet gemaakt om te bewegen maar juist om de botten daar te fixeren. Helaas krijgen echter veel therapeuten nog steeds fabeltjes te leren op hun opleiding... ze zijn helaas niet allemaal kritisch genoeg over de informatie die ze leren. Des te belangrijker dus dat eigenaren dat wel zijn.
Hierom zou ik jullie graag wat extra informatie willen geven over het si-gewricht:
Er zijn gelukkig veel onderzoeken geweest naar de bewegingsmogelijkheid van het si-gewricht. Zowel bij de mens als bij het paard is dat minimaal. Ook is het si-gewricht niet te voelen van buitenaf. Dit is bij een mens al onmogelijk, laat staan bij een paard. Dit is anatomisch onmogelijk.
Wat ik een heel mooi onderzoek vind is het onderzoek van H. Chateau et al. Dit onderzoek welke al in 2004 afgerond werd geeft een mooi inzicht in hoeveel beweging er nou precies mogelijk is in een si-gewricht bij een paard.
Tijdens dit onderzoek gebruiken ze kadavers welke ze open maken. Alle omliggende spieren worden weg gehaald en het si-gewricht wordt met apparaten in flexie en extensie gebracht (buigen en strekken). Tevens wordt dit nog een keer herhaald na het verwijderen van alle ligamenten rondom het gewricht. Conclusie uit dit onderzoek is dat er überhaupt alleen in flexie beweging mogelijk was. Met de ligamenten nog vast was er maximaal 0,5 graden beweging mogelijk. Na het verwijderen van alle ligamenten was dit iets meer namelijk: maximaal 1,7 graden. We praten hier dus over circa een millimeter bewegingsmogelijkheid...
Er zijn ook onderzoeken geweest bij levende paarden die de beperkte bewegingsmogelijkheid bevestigen, echter was dit onderzoek lastiger uit te voeren omdat er dan niet op het bot gemeten kan worden. Hier werd een echografisch beeld voor gebruikt.
Wat ik jullie dus in het kort wil vertellen: gelukkig zit het si van je paard "vast" Wees er blij mee want dat is nou ook net de bedoeling. Dit geldt trouwens ook voor honden/katten en mensen.
De paarden die met een stempel "te weinig beweging in si" zijn bedrukt hebben overigens wel meestal daadwerkelijk een probleem, veel van deze paarden stuur ik door naar een orthopedische dierenarts in verband met knie en/of peesproblemen. Ook algemene rugklachten door bijvoorbeeld een trainingsprobleem of als gevolg van een eerder doorgemaakte blessure komen nog wel eens voor. Dit laatste is het makkelijkste aan te pakken door de juiste training in te zetten. Voor de orthopedische problemen is het heel belangrijk om de juiste medische zorg te krijgen. Hoe sneller een paard dit krijgt des te meer kans op herstel. Een jaar doormodderen met alleen massage terwijl er bijvoorbeeld een chronische knie ontsteking gaande is kan zorgen voor onomkeerbare problemen. In mijn ervaring kan je dan beter naar een ISELP gecertificeerde dierenarts gaan. Zij hebben meer kennis en ervaring dan de doorsnee paardenarts.
Blijf je Hollandse nuchterheid gebruiken en vraag uitleg als iets nieuw in je oren klinkt...... "hoe kan dat dan" "hoe werkt dat dan" durf om uitleg te vragen aan je therapeut/ dierenarts
Cynthia van Doesum
Bewegingstherapeut
Fysiotherapeut i.o,
Dit artikel doet voorkomen alsof SI problemen niet bestaan terwijl het een veel voorkomend en vaak gemist probleem is. Nee het vast zitten van het SI veroorzaakt niet de problematiek. Maar artrose en ontstekingen komen veel voor in dit "gewricht".
favorite_borderPersoonlijke service
local_shippingGratis verzending vanaf € 100,- *
credit_cardKlantenkaart
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, en zodat je optimaal van deze website gebruik kan maken. We slaan geen persoonlijke gegevens op.
Dit artikel doet voorkomen alsof SI problemen niet bestaan terwijl het een veel voorkomend en vaak gemist probleem is. Nee het vast zitten van het SI veroorzaakt niet de problematiek. Maar artrose en ontstekingen komen veel voor in dit "gewricht".