Ruiters horen NIET in een stoelzit te zitten!
De stoelzit is met stip op nummer 1 de grootste en ergste rij fout die een ruiter van welke discipline dan ook kan hebben en een doorn in het oog van elke goede instructeur en van veel jury leden.
Alles, van gecentreerde balans tot het correct uitvoeren van de hulpen, van doorzitten, lichtrijden en galopperen, tot je paard ontspannen voorwaarts en opwaarts rijden komt vanuit de juiste zit van de ruiter.
De stoelzit belemmert en blokkeert dit allemaal.
Daarnaast is de stoelzit ook nog eens erg beschadigend voor een paardenrug ongeacht het ruitergewicht.
Hoog tijd om deze te fixen dus!
Wat is het?
Met een stoelzit zitten je oren, schouders, ellebogen, heupen en hakken niet in 1 verticale lijn onder elkaar maar lijkt het alsof je in een stoel op je paard zit, vandaar de naam. (zie foto’s)
Je kan het checken door te kijken of je tenen voor je knieën uitsteken als je te paard zit. Voor een correcte neutrale ruiterzit horen je tenen achter je knieën te zijn als je in het zadel zit oftewel je hakken onder je billen.
Door de “stoelstand” van je heupgewricht belemmer je jezelf en je paard in het meegaan met elkaars beweging waardoor er allerlei aanverwante compensatie problemen ontstaan in de houding en beweging van ruiter én paard. Heb je vaak rugpijn na het rijden dan komt dat vrijwel zeker door een stoelzit houding.
De meeste mensen kunnen hun oor, schouder, ellenboog en heup prima op 1 verticale lijn krijgen maar de enkel op deze zelfde lijn krijgen lukt velen niet. Op veel maneges wordt dan les na les na les gezegd dat men de onderbenen maar naar achter moet leggen maar zo werkt het niet en dit geeft onnodig frustratie om het wel goed te leren.
Anatomisch gezien kan je namelijk je onderbenen niet naar achter leggen als je heupgewricht in een stoelzit-stand staat. Dit is onmogelijk, geeft pijn, onbalans en spanning en veroorzaakt zo nog meer ellende waardoor ruiters het opgeven en moedeloos maar in de stoelzit blijven.
Terwijl de oplossing toch echt redelijk simpel is.
Hoe moet het dan wel?
Het geheim zit namelijk in je heupgewrichten:
Om je onderbenen naar achter te leggen en zo je voeten op een lijn onder je billen te krijgen moet je je heupen openen door je heupgewricht meer zijwaarts en neerwaarts te doen en dus niet meer te klemmen met je knieën. NEWSFLASH: Paardrijden doe je niet namelijk niet met klemmende knieën!
Probeer het maar eens uit op een gewone stoel met 4 poten.
Ga met je zitbotjes net vooraan op de zitting zitten en je knie/onderbeen in een hoek van 90 graden. Probeer nu alleen met je zit de stoel naar voren te kantelen (achterkant opwippen) waardoor de achterste poten van de stoel van de grond komen. Je zal zien dat dit heel zwaar is en niet makkelijk gaat. Je raakt snel uit balans, het kost veel energie en onnodige spierkracht en je klapt weer terug naar achter en als je core stability ook nog eens slecht is krijg je de stoelpoten waarschijnlijk niet eens omhoog.
Hoe lukt het beter?
Probeer nu eens je benen meer uit elkaar te zetten, waardoor je bovenbenen nu een V vormen naar je navel toe. Zet je voeten recht vooruit naast de stoel plat op de grond met je tenen achter de knielijn en je hielen onder je bovenbenen en kiep de stoel nu weer voorwaarts.
Je merkt nu dat de stoel heel makkelijk naar voren wipt, je je bovenlijf niet naar voren hoeft te gooien en je veel minder moeite hoeft te doen om de stoel "voorwaarts" te krijgen. Nu weet je ook wat het effect van een stoelzit op jouw balans en houding en hoe een stoelzit je paard negatief beïnvloedt in zijn beweging.
Hoe fix je je stoelzit te paard?
Ga op je paard zitten en vraag eventueel of iemand even je paard vasthoudt. Laat de teugels even los en omarm de nek van je paard terwijl je op hem zit. Je heupgewrichten moeten zich nu openen om dit te kunnen doen.
Let nu op waar je onderbenen heengaan terwijl je je paard vanuit het zadel omhelst: je onderbenen bewegen vanzelf naar achteren en dat is goed.
Terwijl je je onderbenen rustig daar houdt en je heupengewricht ook rustig open houdt ga je weer langzaam rechtop zitten, steun en leun daarbij absoluut niet op het paard. Je zal nu merken dat je tenen achter je knieën zitten, je hakken onder je billen zitten, dat je benen om het paard heen liggen en je niet meer in de stoelzit positie zit.
En dat het je totaal geen kracht kost omdat je de beweging vanuit je heup hebt gedaan.
Oor, schouder, ellenboog, heup en hak liggen nu keurig op 1 verticale lijn.
De kunst is nu om ook op een voorwaarts bewegend paard deze houding aan te nemen en ontspannen vol te houden, zonder dat je steeds je paard hoeft te omhelzen of spanning in je bovenbeen op billen legt. Dat zal in het begin wat oefening en bewustwording vergen maar je rijden gaat hier een enorme boost van krijgen en je paard is je eeuwig dankbaar dat je zijn rug niet meer blokkeert met je bekken.
Sneller je stoelzit voorgoed uit de wereld helpen?
Instructeurs hebben allemaal hun eigen specialisme maar niet iedereen weet hoe je een stoelzit (of andere ruiter zit- en houdingsproblemen) anatomisch effectief, snel en praktisch moet oplossen.
Er zijn gelukkig steeds meer instructeurs die gespecialiseerd zijn in zit- en houding en ruitergevoel.
Door middel van Centered Riding kan je al binnen 2 á 3 lessen je stoelzit voorgoed afleren!
Centered Riding Houding & Zit lessen vormen een onmisbare aanvulling op je gewone rijlessen en helpen een ruiter zich sneller te ontwikkelen vaak samen met de eigen vaste instructeur.
Over Hansje:
Centered Riding (Houding & Zit) level 2 Instructeur Hansje van MindBodyHorse geeft tips hoe je veelvoorkomend ruiter problemen
op kan lossen.
MindBodyHorse geeft Centered Riding Houding- & Zitlessen, werkt graag en veel samen met andere instructeurs en organisaties van diverse disciplines, en komt ook op locatie in heel Nederland en België.
Wil jij De RuiterZit APK clinic van MindBodyHorse bij jou op stal organiseren of wil je een privéles inboeken? Dat kan!
Meer info: www.mindbodyhorse.nl of stuur een op Facebook PB via Hansje MBH
Insta: @hansje_mindbodyhorse
Geen reacties gevonden.