CURSUS MASSAGE Klik hier

UITVERKOOP
25% korting op Galloping goop
OP=OP, Korting wordt verrekend in winkelmandje
Klik hier

Trailerladen Bijna niemand gaat op wedstrijd zonder zijn proefje te hebben geoefend. Maar hoeveel mensen oefenen het trailerladen voor een wedstrijd? Ik denk dat dat maar een enkeling is.

Misschien ken je het wel, dat ene paard dat; nadat jij jouw paard heb afgezadeld en ingeladen, je een hapje en een drankje heb gedaan in de kantine (en misschien wel een mooie prijs in ontvangst hebt mogen nemen), nog altijd voor de klep staat. Met een hopeloze eigenaar ernaast die echt alle "trucjes" uit de kast haalt om maar te zorgen dat ze weer thuis komen.

Heeft mijn paard een trailerprobleem?
Hoewel "dat paard wat er niet in gaat", het duidelijkst zichbare probleem is, zijn er meer soorten trailerlaadproblemen. Bijvoorbeeld paarden die wel de trailer in lopen maar er meteen weer achteruit afschieten, paarden die niet afgesloten kunnen worden of paarden die wel makkelijk laden maar tijdens het rijden de trailer afbreken of bij aankomst op bestemming bezweet van de trailer komen.


Waarom gaat mijn paard niet "gewoon" de trailer in?
Als we gaan kijken naar de oorzaken van een trailerlaadprobleem komen we bijna altijd terug op de natuur van een paard.

Om te beginnen is daar de klep, meestal gemaakt van hout bekleed met rubber. Voor een paard een vreemde ondergrond. Zoals je waarschijnlijk wel weet is een paard een vluchtdier en zal daarom altijd goed uitkijken waar hij zijn benen plaatst.

Als je deze "drempel" over bent, kom je bij een lage/smalle doorgang gecombineerd met het verdwijnen van het overzicht van de omgeving. Voor een vluchtdier is het van levensbelang om goed de omgeving in de gaten te kunnen houden. Mocht er gevaar dreigen, kun je snel op de vlucht slaan.

Nu je paard in de trailer staat denk je misschien dat de klus geklaard is, stang erachter, klep dicht en gaan. Maar we zijn er nog niet. Vanaf dit moment gebeurd alles ACHTER het paard. Het paard kan dus niet goed in de gaten houden wat er gebeurd terwijl er rondom beweging en geluid is. Het paard zal dus geneigd zijn weer naar buiten te schieten om te kijken wat er aan de hand is. Een paard gaat van nature tegen druk in. Dat betekend dat als jij de stang dicht doet en het paard dit voor het eerst voelt, hij er met zijn hele gewicht tegen in kan gaan duwen of in paniek zelfs onder de stang door kan komen. Ook dit zijn dus onderdelen die je stap voor stap moet trainen.

Als je paard eenmaal in de trailer staat en alles is afgesloten bouw je het rijden langzaam op. Soms is 5 meter naar voren al genoeg. Geef je paard de tijd om te wennen. Vergeet niet dat het best inspannend kan zijn om heel de tijd je balans te moeten houden tijdens het remmen, gasgeven en sturen terwijl je niet ziet waar je heen gaat.



(kilk voor vergroting)

Do's en Don'ts tijdens het trailerladen.
Do's:
- Bewaar je geduld, een paard doet nooit iets om jou te pesten. Hoe meer jij geirriteerd raakt hoe enger je paard de trailer gaat vinden.
- Pressure and release, een paard leert niet zonder het loslaten van de druk (de release), bouw de druk op het halster langzaam op en zodra je paard naar voren beweegt haal je de druk weg.
- Oefen, maak het je paard zo makkelijk mogelijk, heb je een 2 paards trailer? haal het tussenschot er uit of zet hem open. Neem kleine stapjes, je paard bepaald het tempo.
Don'ts
- Boos worden, je mag nooit boos worden op een paard omdat hij iets eng vindt. Daarbij win je er absoluut niks mee. Misschien zal hij dit keer uit angst voor jou de trailer inlopen en denk je daarom dat het werkt, maar zijn angst voor de trailer blijft en daarmee je probleem ook.
- Blinddoeken, een paard blinddoeken is levensgevaarlijk! Het kan zichzelf maar ook anderen ernstig vervonden.
- Verdoven, een paard verdoofd op de trailer zetten is echt géén goed plan. De spieren verslappen en het paard heeft nu nog meer moeite om zijn balans te houden.


Tips voor een zo veilig mogelijke rit!
- Rijd voorzichtig. Remmen en sturen doe je, behalve in geval van nood, niet tegelijkertijd! Rem rustig af voor een bocht en zorg dat je al langzaam gaat voordat je bij de bocht bent aangekomen.
- Bind je paard niet te kort vast! Paarden gebruiken hun hoofd en hals om in evenwicht te blijven, dus zorg dat hij deze ook goed kan bewegen.
- Als je één paard vervoert in een tweepaardstrailer, zet hem dan alijtd aan de linkerkant. Mocht je in de berm terecht komen, bijvoorbeeld omdat je moet uitwijken, is het meeste gewicht aan de linkerkant en verklein je de kans op omslaan

 
      15-02-2021 14:01     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, en zodat je optimaal van deze website gebruik kan maken. We slaan geen persoonlijke gegevens op.

Geautoriseerd reseller lichttherapie

Geautoriseerd reseller lichttherapie

VVV cadeaukaart
© Dressuurproeven.nl

Foto's mogen niet zonder toestemming worden gebruikt